Studente Yva: 'Ik geloof dat elke christen de taak heeft om te gaan'

Leestijd: 3 minuten.

Yva* zit in het vijfde jaar van de studie geneeskunde. Als alles goed gaat, is ze na de zomer basisarts. Daarna volgt nog een specialisatie van tenminste drie jaar, een periode waarin ze veel werkervaring op wil doen. Maar waar ze dat gaat doen, ligt nog niet vast. “Ik wil gaan waar God mij leidt.”

Eind 2023 geleden was Yva met OM in het Midden-Oosten. Een direct gevolg van gesprekken op Opwekking 2023 en de vraag vanuit het vorige GO! Magazine: ‘Heb jij je vakantie al geboekt?’ “Ik was twee weken vrij en wilde weten wat de mogelijkheden waren.” 

Ze besloot OM te mailen. Tijdens het opstellen van de e-mail, kwamen de vragen. “Waar ligt mijn hart eigenlijk? Waar kan God me gebruiken? Heeft Hij überhaupt dit plan met mij?”

Op dat moment kreeg ze een berichtje van iemand uit haar omgeving: “’Mag ik je IBAN-nummer? We willen je bemoedigen in deze tijd van bereidheid’, stond er. Die persoon wist van niets. Ik kreeg een bedrag overgeboekt met als omschrijving: ‘Ga!’ Meteen daarna heb ik het mailtje naar OM verstuurd. ‘Dit is mijn verlangen, wat kan ik doen?’”

Een paar weken later zat Yva in het vliegtuig richting het Midden-Oosten.

Dromen en verlangens overgeven

Bij Yva is al jong het zaadje geplant om God te dienen. “Als kind ben ik tot geloof gekomen omdat ik zag dat daar waar christenen vervolgd werden, de kerk het hardst groeide. Dat God kennelijk zoveel kracht en vreugde kon geven, dat ze sterker uit de verdrukking kwamen, raakte mij. Ik wilde veel liever daar zijn.”

Haar verlangen heeft lang gesluimerd. Toen ze een paar jaar geleden vastliep in haar studie – “in mijn leven eigenlijk” besloot ze om elke volgende stap in afhankelijkheid te zetten. “Niet mijn eigen dromen en verlangens op de voorgrond, maar het overlaten aan God.”

Er volgde een periode op Lesbos, waar ze werkte in het vluchtelingenkamp. Daarna ging ze naar Oost-Europa en onlangs was ze in het Midden-Oosten.

‘Als je kijkt naar de verdeling van christenen wereldwijd, kan God ons heel goed gebruiken buiten onze landsgrenzen.’


Waar ligt je tuintje?

Yva gelooft dat God haar ergens plant waar ze aan de slag moet. “Ik geloof dat elke christen de taak heeft om te gaan. Voor de een is dat gaan in de straat, voor anderen is dat de andere kant van het land en voor sommigen is dat de andere kant van de wereld. Als ik praktisch kijk naar de verdeling van christenen wereldwijd, dan kan God ons ontzettend goed gebruiken buiten onze landsgrenzen. Dat betekent niet dat we allemaal ver weg moeten gaan. Maar ik denk dat er niets gebeurt als we allemaal hier blijven."

"Nu is mijn tuintje in Rotterdam. Nu mag ik hier vrucht dragen, er zijn voor de mensen om me heen, aan hen laten zien wie God is. Waar mijn tuintje straks is, ben ik nog aan het uitzoeken.”

Oriënteren op je bestemming

Op dit moment oriënteert Yva zich op een toekomstige bestemming, “maar na de reis met OM wel met een lichte focus op het Midden-Oosten”.

Ze is daar echt bemoedigd door de lokale vrouwelijke zendelingen en missiewerkers, vrouwen van jong tot oud. “Ze deelden hun lessen met mij, vooral deze: ‘Word echt goed in wat je doet, dan heb je iets te brengen.’ Dat geeft perspectief, want in het Midden-Oosten kun je niet zomaar gaan wonen en zendeling worden. Je hebt een baan nodig, je moet iets te brengen hebben.” 

Ze kan volgend jaar aan het werk, maar dan is ze basisarts. “En dan heb ik nog niet zoveel te bieden. Dus ik ga eerst mijn specialisatie doen. Ik wil eerst werkervaring als arts opdoen – dat kan natuurlijk ook in het buitenland – en daarna zien we wel.”

God geeft enthousiasme

Dit plan klinkt logisch, simpel haast, maar Yva ziet ook heus wel beren. “Nu alles nog open ligt, is de houding ‘ik ga waar God mij leidt’ best gemakkelijk. Maar als dingen concreet worden, als je stappen gaat zetten en ineens een route volgt, wordt het moeilijker. Dan moet je keuzes maken en dan gaat het je dingen kosten. Tijd, familie, relaties. Daar zie ik soms wel tegenop, knopen doorhakken."

"Maar God geeft enthousiasme, God geeft dromen. Dat het mysterieuze Midden-Oosten zo’n grote aantrekkingskracht op me heeft, is niet zonder reden. Ik ben heel benieuwd hoe Gods plannen zich gaan ontvouwen.”

* i.v.m. haar mogelijke toekomst in het Midden-Oosten is Yva een schuilnaam

 

Ben jij je ook aan het oriënteren?

Ontmoet mensen met ervaring en laat je informeren door mensen die jou verder kunnen helpen:

> Kom naar de OM Missiedag
> Schrijf je in voor het Zendingsweekend
> Volg een van de trainingen

Ook op missie in Middle East and North Africa?

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren.