Kijk naar wat God in je handen heeft gelegd
Hij groeide op als domineeszoon, maar voor Gerben Boon werd het geloof rond zijn zestiende echt iets van hemzelf. En daarmee werd zijn leven van God. Dat werd duidelijk tijdens de studiekeuze als scholier. “Ik wilde eigenlijk iets met architectuur doen, of bouwkunde. Maar God liet me duidelijk weten dat ik geneeskunde moest studeren. ‘Oké’, dacht ik. ‘Ik vind het vak biologie ook interessant’.”
Tijdens zijn studie leerde Gerben zijn vrouw Dorien kennen. Ook bij haar was er al jong het verlangen haar leven door God te laten leiden. Samen gingen ze naar een conferentie. “Daar werd gesproken over een hart hebben voor de armen, de weduwen en de wees”, zegt Dorien. Ook in de stille tijd kwam dat terug. “We hebben God gevraagd waar Hij ons, als arts en verpleegkundige, wilde hebben.” In die tijd volgde Gerben het keuzevak tropengeneeskunde. “Toen kwam Afrika steeds in mijn gedachten, al was ik nooit buiten Europa geweest.” Hij vertelde het Dorien en ook bij haar had God gesproken over Afrika. Ze besloten het te toetsen. Gerben deed in 2014 zijn eindstage in Zuid-Afrika, daarna hebben ze samen nog drie maanden vrijwilligerswerk in een kindertehuis gedaan. “Toen heeft God het bevestigd, dat was onze plek.” Gerben deed zijn specialisatie in tropengeneeskunde en samen werkten ze toe naar hun toekomst in Afrika.
Zorg voor moeder en kind
In januari 2016 vertrokken ze, met zoon Boaz van 1, naar Gushegu in Ghana. Gerben werkte in het naburige ziekenhuis, voornamelijk in en rond de verloskamers. In het dorp waar ze woonden, werd hun huis een soort dokterspost voor de wijk. Dorien ondersteunde Gerben waar ze kon en zorgde voor hun zonen, Boaz (nu 9), Levi (6) en Aron (3). 15 In de laatste jaren ontstond de visie voor een eigen kliniek, waarin de focus ligt op de zorg voor moeder en kind. In Ghana overlijdt 1 op de 325 zwangere vrouwen en 1 op de 36 levend geboren baby’s in de eerste levensmaand (cijfers uit 2018). Ter vergelijking, in Nederland gaat het om 1 op ruim 14.000 vrouwen en 1 op de 500 baby’s. Ghanese vrouwen gaan niet, of te laat, naar het ziekenhuis, en de kwaliteit van de zorg in de instellingen is slecht. “Wij willen het medische en missionaire samenbrengen. Door goed te zorgen voor moeder en kind, aandacht en tijd voor ze te hebben”, aldus Gerben. “En als we dan de vraag krijgen waarom we doen wat we doen, kunnen we getuigen”, vult Dorien aan.
"Dat was voor ons een teken dat Hij wilde dat we bleven"
Geen team, geen huis, geen opdrachtgever
Begin 2022 stopte de steun van de internationale zendingsorganisatie die tot dan toe Gerben en Doriens werk ondersteunde. “Van de ene op de andere dag hadden we geen team, geen huis en geen opdrachtgever meer”, vertelt Dorien. Maar dat de kliniek er moest komen, bleef overeind staan. “God gaf ons een ander huis, met vijf gastenkamers. Dat was voor ons een teken dat Hij wilde dat we bleven en dat Zijn plannen groter waren dan wij op dat moment konden zien.” Niet lang daarna gaf de uitzendende gemeente in Nederland aan dat ze stopten met de financiële ondersteuning. Een tweede klap. “Maar God had ons een huis gegeven. Dus we moesten blijven. Als het huis er niet was geweest, waren we terug gegaan”, aldus Dorien.
Pittige maanden volgden. Na een lange zoektocht, opende God de deuren voor een samenwerking met OM. Ook vonden ze een nieuwe uitzendende gemeente. Eind 2023 zijn ze begonnen met de bouw van de kliniek en zien ze Gods plan werkelijkheid worden. Ze hopen dat God hen in die kliniek gebruikt als Zijn getuigen.
Zijn hart voor de meest kwetsbaren
“Die liefde van God leren kennen, dat heeft mijn leven veranderd. Dat gun ik ook de mensen hier die overwegend een moslimachtergrond hebben. Die liefde kun en hoef je niet te verdienen, maar als je die eenmaal gevoeld hebt, wil je niets liever dan doorgeven.” Hoe? “Simpel eigenlijk. Kijk naar wat God in je handen heeft gelegd, de talenten die Hij je gegeven heeft en gebruik die.” Dorien vult aan: “Wat we tijdens die eerste conferentie samen hebben gehoord over Zijn hart voor de meest kwetsbaren, dat zien we hier elke dag.”
"Die liefde kun en hoef je niet te verdienen, maar als je die eenmaal gevoeld hebt, wil je niets liever dan doorgeven"
Projectmanager gezocht
De kliniek krijgt vorm. En daarmee ook de hulpvraag. “Wij hebben vooral veel behoefte nu aan projectmanagers, administrateurs, bedrijfskundigen. Mensen die zich voor de lange termijn aan ons willen verbinden. Maar er is zeker ook medisch personeel nodig, voor het trainen van de lokale staf”, zegt Gerben. “En een juf of meester voor onze drie jongens die thuisonderwijs krijgen”, vult Dorien aan.
Je talenten gebruiken om van Hem te getuigen
Wil jij ook ontdekken hoe dat er voor jou uit kan zien en wat er allemaal mogelijk is? Kom naar de Missiedag op zaterdag 7 september! We ontmoeten je graag.