Jezus proclameren in de bergen
Hoe kan ik het leven met Jezus niet met hen delen? Deze vraag verwoordt de diepste passie van Andy en zijn vrouw voor de minst bereikte bevolkingsgroepen in de Himalaya. Sinds 2011 wonen zij in deze regio om zendingsmissies naar de verafgelegen dorpen te organiseren.
Andy vertelt hier hoe zo’n bijzondere tocht er in dit land uit ziet. Op een ochtend was ik aan het wandelen over de geplaveide straatjes van een oude stad, diep in de Himalaya. Net zoals elke andere ochtend legden de winkeliers offers van bloemenkransen en smeulende wierook neer in hun deuropeningen. Schoolkinderen renden over de ontelbare straatheiligdommen naar school toen de schoolbel rinkelde. Op elke tree en straathoek stond een afgodsbeeldje waar mensen in een rij voor stonden te wachten om een offer van rijst, bananen of munten op te leggen. De zon klom hoger op tegen de bergen toen ik het busstation betrad. De vroege ochtendstralen van de zon schenen door de rook van de honderd draaiende motoren van bussen. Motorfietsen reden kriskras langs de mensen en de bussen door. De stemmen van verkopers vulden de lucht om hun waren te promoten.
Een daad van aanbidding
In deze bruisende scène zag ik wat de meeste mensen gemeenschappelijk hadden: een karmozijnrood merkteken op hun voorhoofd. Dat betekent dat zij hun daad van aanbidding deze ochtend hadden voltooid. De mensen van deze stad, en de meesten in dit land, zijn hindoe.
Ik vond mijn bus, een gammel oud ding volgepropt met geiten, kippen en zakken aardappelen. Met een rommelend geluid begonnen we de kronkelende weg over de berg te rijden. Eenmaal boven de smog van de stad uit lag daar een eindeloze zee van een met jungle bedekte heuvels, bezaaid met terrasvormige rijstvelden en rieten dorpen.
Meer goden dan mensen
De volgende dertig uren reed de bus over de ruige wegen met haarspeldbochten naar het uiteinde van het land. We passeerden talloze dorpen en zagen dat dit inderdaad een natie is met ‘meer goden dan mensen’, zoals in het antieke Athene. Elk huis en winkel heeft zijn eigen heiligdom. Elk dorp had een tempel vol met offers en aanbidders. Op elke rivier, brug, splitsing in de weg en belangrijke boom staat een afgodsbeeld versierd met aanbiddingsobjecten. Voor de hindoes in de Himalaya zijn er overal en in alles goden.
"Mensen overstelpten ons met vragen"
We stopten tussendoor voor een kopje thee of maaltijden van rijst met gekruide groenten en een pittige linzensaus. De mensen waren zo opgewonden om buitenlandse bezoekers in hun stad te ontvangen dat ze ons onbeschaamd overstelpten met vragen. Hun vriendelijkheid en gastvrijheid waren ongeëvenaard, terwijl ze verklaarden ‘gasten zijn god’. Dit gaf ons de mogelijkheid om te vertellen dat we christenen zijn en vroegen wat zij geloofden. De meesten hadden geen idee hoe ze dat moesten uitleggen. Het was gewoon iets dat ze verweven in hun leven. Maar wij concludeerden dat iedereen veel goden aanbidt en ze een eindeloos aantal goden hebben die gerespecteerd worden en aanbeden als de gelegenheid zich voordoet. Geen van deze goden wordt buitengesloten.
Elke god is welkom
Elke god is welkom in de oneindige godenwereld van hindoes. Het idee van één persoonlijke en almachtige God is dwaas en zelfs beledigend voor hen. Daarnaast geloven zij dat het leven een eindeloze cyclus is van geboorte, dood en reïncarnatie, beheerst door karma. Doe goed en je krijgt goede dingen en een betere reïncarnatie. Doe slecht en je overkomt slechte dingen en je krijgt een slechter leven in je volgende reïncarnatie. Het was verbazingwekkend waren de mensen bij elke stop bijna altijd geïnteresseerd in het christelijk geloof en evangelisatiematerialen wilden ontvangen.
Ga en vertel
Uiteindelijk kwamen we aan het eind van de weg. Tot op de dag van vandaag zijn de meeste dorpen alleen toegankelijk via voetpaden. Een week lang liepen we dieper en dieper de heuvels in, pratend met mensen en het Evangelie delend. In elk dorp werden we door mensen uitgenodigd in hun huizen voor thee, een maaltijd of voor een overnachting. Zelfs diep in de Himalaya ontmoetten we een klein aantal Jezus-volgers. Iedereen had ongelooflijke verhalen over vervolging en worstelingen die ze meemaakten vanwege hun geloof. De hindoeïstische gemeenschappen en families kunnen dan alle goden accepteren, maar wanneer één van hen alleen Jezus gaat volgen dan worden ze vervolgd. Desondanks straalden de gelovigen en schitterden hun ogen van blijdschap, hoop en vrede dat hun buren niet hadden.
De snelst groeiende kerk van Azië
Zeventig jaar geleden was er niet één Jezus-volger in het hele land. Maar over de hele wereld is de kerk aan het bidden en gelovigen wachten op het juiste moment om het Goede Nieuws te delen. Door die gebeden en de volharding van de bidders gingen de deuren in de jaren vijftig open voor de wereld en langzaam leerden mensen Jezus kennen. De lokale kerk groeide zeer langzaam door de intense vervolging in de eerste decennia. Maar in de jaren 90 werd het de snelst groeiende kerk van Azië. Door alle gebeden zien we dat God hier zijn Koninkrijk bouwt; van nul tot honderden of duizenden - als het niet miljoenen zijn – in slechts 70 jaar!
"Ik zag God in hen"
Diep in de bergen werd ik erg ziek en niet in staat om te eten en te slapen. Ik kreeg hoge koorts en hoestte zo hard dat mijn longen begonnen te bloeden. Ik ben nooit zo bang geweest in mijn leven. Een hindoe gezin nam mij op in hun huis en zorgde voor mij. Zij maakten thee en moedigden mij aan om wat te eten. Ze hebben mij nooit het gevoel gegeven dat ik een ongewenste last was. Buren bezochten mij met geschenken. Een man wandelde zelfs drie uur lang om mij een kip te geven. Een paar jongens renden twee dagen lang om fruit voor mij te halen. Na twee weken was ik voldoende hersteld om te vertrekken. Ik bedankte het gezin en zij zeiden: ‘het was ons een vreugde om je als onze gast te hebben en voor je te zorgen’. Zij deelden hun leven met mij. Ze hadden mij lief en zorgden voor mij in mijn nood. Veel hindoes in de Himalaya zijn geboren op een plek waar ze bijna geen kans hebben om over Jezus te horen en Hem te leren kennen. Maar ik zag God in hen. Wij zijn Zijn schepping, gemaakt naar Zijn beeld en geliefd door onze Hemelse Vader. Hij houdt zoveel van hen dat Hij zijn enige Zoon gegeven heeft en dat ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Hoe kan ik dit leven dan niet met hen delen?
Hoe kunnen we zulk goed nieuws niet delen?
We moeten doorgaan met bidden, gaan en het Goede Nieuws delen aan hen die Jezus niet kennen. Van grote steden tot afgelegen dorpen, er zijn nog steeds families en hele gemeenschappen die het Evangelie nog nooit hebben gehoord. Hoe kunnen zij geloven en het overvloedige leven van blijdschap, vrijheid en hoop kennen dat we vinden in Jezus tenzij wij het niet verkondigen? Hoe kunnen we zulk goed nieuws niet delen!
Bid mee voor:
- de hindoes in de Himalaya die Jezus nog niet kennen
- nieuwe werkers
- open oren en harten voor de hindoes voor het Evangelie