Herhaling van de 5 broden en 2 vissen in Cambodja
Cambodja heeft een gewelddadige geschiedenis, een kwart van de bevolking is in de jaren ’70 vermoord door de Rode Khmer. Alle kennis, alle intelligentie werd uitgeroeid, wat overbleef was een volgzame groep mensen. Voortplanting werd geregeld door de Rode Khmer leiders, de kinderen werden ook door hen opgevoed. Er was geen liefde of keuze, alleen passiviteit en volgzaamheid.
“Pas als je die ketens ziet en kunt plaatsen, begrijp je dat het niet genoeg is om de bevolking uit de armoede te halen of de kinderen in de schoolbanken te krijgen. De mensen zijn slaaf van overtuigingen die door de vorige generatie zijn doorgegeven. Er is bevrijding nodig, in Jezus’ naam”, zegt Lenie.
BLIJVENDE VERANDERING
Sinds 2019 ligt de focus op het Evangelie, de praktische hulp is onverminderd groot, maar komt met het Goede Nieuws mee. “Nu is de verandering die we zien in de gezinnen blijvend. Het gaat gepaard met hoop, met echte genezing.”, zegt Johan. Ook de gemeente groeit. Elke dag is er in het OM-gebouw tijd voor gebed en Bijbelstudie. “De ene dag zijn we met tien, de andere dag met twintig.” Elke zondag is er kerk. “We zijn nu een gemeente van ruim honderd man, gelukkig is het kantoor groot”, zegt Lenie lachend. “Gehuurd op de groei.” “We zien God aan het werk hier, elke dag opnieuw” Ook het kinderwerk gaat alle verwachtingen te boven. Laatst waren er OM’ers uit Australië. Zij bezochten meerdere sloppenwijken en nodigden daar kinderen uit. Die avond kwamen er vierhonderd. “We hadden voor tweehonderd kinderen gekookt. We baden dat het zou vermenigvuldigen”, zegt Johan. En er was precies genoeg. “We hadden alleen snel nog wat stokbrood bijgekocht, omdat het opraakte, maar daar bleef zoveel van over dat we konden uitdelen aan arme gezinnen.” En dat is maar één voorbeeld.
MEKONG REACH CAMPAGNE
In de zomer van 2020 is er een internationale OM-campagne geweest voor Zuidoost-Azië, de Mekong Reach. “Dat heeft ons financiële ruimte gegeven. We hebben mensen in dienst kunnen nemen. Onze armen reikten verder, ook richting de dorpjes. Daar zijn nu lokale Jezus-volgers aan het werk. Het is harde grond, maar ze zijn volhardend in hun geloof”, zegt Johan. Daarnaast werd er contact gelegd met de OM-leiders van de omliggende landen. “Ook nu hebben we nog contact met leiders in Myanmar, Thailand, Laos en Vietnam en werken we samen waar we kunnen.” Helaas heeft de pandemie ertoe geleid dat de financiën terugliepen en hebben we vier leraren moeten vragen ander werk te zoeken. Maar daar staat tegenover dat er een enorme groei was van het aantal vrijwilligers. “Wij waren toen de enigen die nog eten brachten naar de sloppenwijken, die nog samenkomsten organiseerden. We zijn juist in die pandemie gegroeid.”
TOEKOMSTPLANNEN
De uitzending naar Cambodja, had voor Johan en Lenie geen einddatum. “Toen Lenie vorig jaar een beroerte kreeg, werd ons duidelijk dat de mensen voor wie wij bijna een vader en moeder, een opa en oma zijn, ook eens zonder ons verder moeten.” Goddank is Lenie er veel sterker uitgekomen dan de artsen dachten. “Maar we zien hierin wel dat het tijd is om te zoeken naar mensen die het werk overnemen.” De komende vijf jaar willen Johan en Lenie graag hun tijd verdelen tussen Cambodja en Nederland. “We hopen dat we in die vijf jaar mogen oplopen met de mensen die het overnemen.” •