Relief and Development

Soedan: jouw antwoord op hun noodkreet

Ruim 25 miljoen Soedanezen lijden onder de gevolgen van de anderhalf jaar durende oorlog, de hongersnood en de recente overstromingen. Hieronder vragen wij speciaal aandacht voor Soedan. Ondanks de nood staan inwoners open voor het Evangelie en willen ze Jezus volgen.

“Het is hartverscheurend om de verhalen van Soedaneze vluchtelingen te horen”, vertelt Tom, OM-veldleider in Oost-Afrika. “Dagelijks worden mensen geconfronteerd met moord, misbruik en onrecht. Het kostte mij drie dagen om na het horen van alle verhalen weer goed te functioneren.”

Kinderen worden als dieren behandeld

Alyasha, veldleider Soedan: “Soedanezen maken traumatische ervaringen mee. Mensen leiden steeds meer honger, omdat het leger het gebied omsingelt en het transport van hulpgoederen tegenhoudt. Daarom gaan de kinderen massaal naar de lokale markten om verkopers te overvallen en hun etenswaren te stelen. De politie wacht hen elke ochtend op en brengt hen naar een afgelegen plek buiten de stad. Daar worden ze als dieren behandeld en krijgen helemaal niets; geen water, eten en kleding.”

OM'ers zien om naar kinderen

Toen OM’ers zagen dat deze kinderen niets te eten hadden gingen ze water uitdelen en eenvoudige maaltijden voor hen koken. Nu zorgen ze elke dag voor honderden kinderen en organiseren leuke activiteiten voor hen. Het geeft kinderen weer hoop door het gevoel dat mensen om hen geven. Eén van de kinderen: “Er is hier niemand die voor ons zorgt; behalve jullie.”
Ook enkele moeders komen naar deze plek toe, want ze weten dat OM’ers hier eten uitdelen. Zelf kunnen ze bijna niets te eten meer vinden om voor hun kinderen te zorgen. Door de hulp die zij krijgen gaan zij interesse tonen in het Evangelie en bezoeken zelfs de lokale kerk. Dat is heel bijzonder, want de meeste mensen zijn moslims. Nu horen zij voor de eerste keer in hun leven het Woord van God.

“De enigen die ons helpen zijn christenen”

In Soedan zijn enkele stammen nog niet bereikt met het Evangelie, waaronder de Kawahla. Dit zijn islamitische nomaden en schaapsherders die rondtrekken in West-Soedan, waaronder Mahmud* en Zeineb*. Zij kwamen in contact met Alyasha, veldleider van Soedan. Ze wilden met hun drie kinderen vluchten naar een veiliger gebied, maar hadden geen geld voor de hoge transportkosten. De prijzen zijn erg gestegen, omdat zoveel mensen zijn gevlucht. Mahmud was wanhopig en erg bezorgd over zijn jonge gezin.
Alyasha zorgde ervoor dat het gezin verhuisde naar zijn eigen stad, waar het relatief veilig is. Hij en zijn teamleden luisterden naar de traumatische ervaringen van Mahmud, die vertelde over alle angsten en de intense druk waaronder ze hadden geleefd.

* vanwege de veiligheid zijn hun namen veranderd.

 

"Ze zag de bewogenheid van het team"

De teamleden baden voor hen, hielden contact en gaven nieuwe hoop. Mahmud was moslim, maar installeerde na een tijdje een digitale Bijbel-app op zijn telefoon. Nu kon Alyasha wekelijks met het gezin Bijbelteksten lezen en bespreken. Zeineb werd ook steeds meer geïnteresseerd in het Evangelie, want ze zag de bewogenheid van het team en de lokale kerken die voedselpakketten aan hen uitdeelden. 
Na enkele maanden waren Mahmud en Zeinub zover dat ze Jezus in hun leven aanvaardden. Op een dag nodigde Mahmud zijn familieleden uit West-Soedan uit. Hij vertelde hun alle Bijbelverhalen die hij had geleerd en hoe de kerk hen had geholpen: “De christenen wisten dat wij moslims waren; toch zijn zij de enige mensen die ons geholpen hebben.”

De imam vroeg om een eigen Bijbel

Door de hulpverlening zien onze werkers allerlei mogelijkheden om het Evangelie te delen, want Soedanezen zijn heel open en je kunt heel gemakkelijk met hen over Jezus praten. Zo komen er in het noorden nieuwe Jezus-volgers bij door de getuigenissen van enkele OM’ers. Faiz, ex-moslim, is zo’n nieuwe gelovige. Dat hoorde de leider van zijn vroegere moskee en hij wilde met Faiz praten. 
Tijdens het gesprek nodigde Faiz de imam uit voor een Bijbelstudie. Samen bestudeerden ze de Tien Geboden. De imam werd zo geïnspireerd dat hij Faiz vroeg om een eigen Bijbel. Dit zijn zulke bijzondere momenten waarin we zien hoe moslims Jezus aannemen en het Evangelie verder wordt verspreid.

OM’ers helpen en bemoedigen

Vorig jaar hebben OM’ers 1.200 gezinnen geholpen door het uitdelen van klamboes, slaapmatten en plastic voor bescherming en onderdak. Daarnaast ontvingen mensen medicijnen en medische zorg. 610 gezinnen kregen maandelijks een voedselpakket. Maar het oorlogsgeweld is niet de enige ramp waarvoor hulpverlening nodig is. Het land is recent ook nog getroffen door zware overstromingen vanwege de damdoorbraak in Port Soedan in het oosten van het land. Deze watersnoodramp heeft twintig dorpen compleet verwoest, zeventig scholen weggevaagd en de nabijgelegen landbouwgronden vernield. Een OM-team helpt de inwoners in deze regio met drinkwater, medicijnen, matrassen en tenten.

*Bij teveel ontvangen giften gebruiken wij jouw gift voor soortgelijke projecten.

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren.