Hoop in tijden van nood in Soedan

Soedan gaat nog altijd gebukt onder een diepe crisis. Geweld, honger en wanhoop tekenen het dagelijks leven. Door bombardementen, de vlucht van miljoenen mensen en het instorten van zorg en voorzieningen lijkt het land steeds verder af te glijden. Maar juist in deze duisternis begint er iets bijzonders te groeien: hoop. Hoop die komt door mensen die Jezus volgen — en zijn liefde zichtbaar maken waar anderen alleen verdriet zien.
OM-medewerkers in Soedan blijven ondanks de situatie in het land trouw aan hun missie: het goede nieuws van Jezus delen, juist op plekken waar dit nog nooit eerder is gehoord. En telkens weer blijkt: waar het evangelie wordt gedeeld, verandert er iets. Mensen vinden hoop. En ze geven die hoop weer door.
Zo raakte Mohammed*, een man uit een onbereikt volk, in gesprek met een OM’er bij een bezoek aan de kapper. Het was de eerste keer dat hij hoorde over Jezus. Hij begon in het geheim de Bijbel te lezen, zonder dat zijn omgeving het mocht weten. Na enkele ontmoetingen koos hij ervoor Jezus te volgen. Ondanks de risico’s wilde hij blijven leren en groeien in zijn geloof.

Fatima*, een vrouw uit een islamitisch gezin, zag hoe anders het leven van haar christelijke buren was. “Jullie zijn altijd blij en liefdevol,” zei ze. “In mijn gezin is er alleen maar onvrede.” Op dat moment leefde ze ook niet bij haar gezin. Ze bleef terugkomen bij de buren, dronk koffie met hen en luisterde naar aanbiddingsmuziek. Op een dag ging ze mee naar de kerk. Daarna zei ze eenvoudig: “Ik wil Jezus volgen.” Sindsdien is haar leven zichtbaar veranderd — ze vond vrede in haar eigen leven en woont inmiddels zelfs weer samen met haar gezin.
Soms duurt het langer voordat iemand tot geloof komt. Hahmed*, een arts, leerde OM’er Zamir kennen in het ziekenhuis waar hij werkte. Hij zag hoe OM’ers zich inzetten voor zieken, zonder onderscheid te maken in religie. Ze gaven gul, baden met patiënten — zelfs voor moslims. “Jullie zorgen niet alleen voor christenen, maar voor iedereen,” zei hij verwonderd. Deze oprechte liefde maakte diepe indruk. Na een periode van vriendschap en gesprekken koos ook Hahmed ervoor Jezus te volgen.

Niet alleen in Soedan, maar ook onder Soedanese vluchtelingen in Egypte groeit een beweging van hoop. OM’ers wonen daar tussen hun volksgenoten en beginnen kleine bijbelstudiegroepen. In deze Discovery Bible Studies zoeken mensen samen naar de waarheid. Gelovigen worden van begin af aan toegerust om het geloof door te geven. Sommige groepen zijn al vijf keer vermenigvuldigd. Het doel: een netwerk van huiskerken onder Soedanezen — ook ver buiten hun thuisland.
Waar het Evangelie gedeelt wordt, vinden mensen Jezus. Ze ontdekken vrede die niet afhankelijk is van omstandigheden. Ze veranderen van binnen en gaan het evangelie zelf delen met anderen. Zo ontstaat een beweging van hoop, juist in tijden van nood.
Misschien bid je al mee, of geef je al. Dankjewel daarvoor – jouw betrokkenheid maakt verhalen zoals die uit Soedan mogelijk. Toch zijn er nog altijd zó veel mensen die het Goede Nieuws nog niet hebben gehoord. Wil je met een (extra) gift helpen om hen te bereiken?
Of geef via overboeking: NL13 RABO 0114 2329 38 o.v.v. ‘Morgen is te laat’ t.a.v. 'Operatie Mobilisatie'
*Namen zijn om veiligheidsredenen aangepast. De afbeeldingen zijn ter illustratie en vertegenwoordigen niet de echte mensen uit de verhalen.