Geschiedenis: 50 years of HIStory

Geschiedenis: 50 years of HIStory

In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon een Amerikaanse huisvrouw te bidden voor de studenten van een middelbare school tegenover haar huis. Ze vroeg God om goed nieuws in de wereld te brengen door de levens van de studenten.  En God verhoorde haar gebed!

Die mevrouw gaf het Johannes-evangelie aan één van de studenten. Die student, genaamd George Verwer, kwam tot geloof bij een conferentie van Billy Graham. George kwam regelmatig met andere studenten samen om te bidden. Ze kregen een vurig verlangen om het evangelie in Mexico te verspreiden. En zo ging George in de zomervakantie van 1957 met drie vrienden op pad naar Mexico om christelijke lectuur te verspreiden, onder de naam 'Send the Light'. Operatie Mobilisatie was geboren...

Operatie Mobilisatie Nederland
 
Zes jaar na de eerste activiteit van George Verwer in Mexico kreeg OM ook in Nederland voet aan de grond. In 2013 bestaat OM-Nederland vijftig jaar. Hoe was het om in de jaren zestig een nieuw veld op te starten? Voormalig directeur Kees Rosies vertelt.

Hoofdkantoor te ZaventemMet de vrachtwagen van Zaventem in België naar India of Iran. “Je kunt het je niet voorstellen, maar het gebeurde wel.” Gepassioneerd vertelt Kees Rosies over de beginperiode van OM-Nederland. Hij was in de jaren zestig betrokken bij de oprichting van OM in de Benelux. De eerste zomeracties in 1962 waren daar de aanleiding toe.

Hij studeerde aan de Bijbelschool in Brussel, toen hij op een winterdag in 1962 George en Drena Verwer op bezoek kreeg. “Ze vertelden over de grote plannen die ze hadden om het evangelie die zomer te verspreiden in vijf katholieke landen in Europa. Ik ging met ze mee, naar Italië. We verspreidden traktaten, wel miljoenen traktaten. En de zomers erna ging ik weer mee.”

We verspreidden traktaten, wel miljoenen traktaten. - Kees Rosies

Na een paar jaar studeerde hij af, trouwde met Toos en werd predikant in België. Ondertussen gingen de zomeracties van OM door. In Nederland werden jongeren enthousiast gemaakt om mee te gaan naar België, Oostenrijk, Spanje, Italië en Frankrijk... en Nederland!

Vanuit België naar Nederland
"In Nederland was nog geen kantoor. We deden alles vanuit België”, vertelt Kees. In de jaren zeventig werd het tijd om een kantoor in Nederland te beginnen. Dat deden Joop Strietman en zijn vrouw Annie, die zich in 1977 vestigden in Emmeloord. Naast het pand waar zendingsorganisatie WEC gehuisvest was, stond nog een huis te huur. Daarin werd het eerste kantoor van OM-Nederland geopend.

Rekruteren was het belangrijkste werk van OM in de beginperiode: jongeren zoeken die mee wilden gaan met de zomeracties in Europese landen. Tegelijkertijd werd ook naar mensen gezocht die bereid waren om een jaar weg te gaan.

Logos in Rotterdam
Het opstarten van een veld ging er vijftig jaar geleden anders aan toe dan nu. Er was geen internet en geen e-mail. Brieven werden gestencild en verstuurd via de post. Groepjes medewerkers gingen naar kerken toe om te spreken of te zingen en vertelden dan over het werk van OM. Zo werd het werk steeds bekender onder de Nederlandse bevolking. 

Als we de dingen konden doen waar we voor gebeden hadden, was dat een antwoord van de Heer.- Kees Rosies

De bekendheid nam flink toe met de aankoop van het schip ‘MS Umanak’, die als eerste boekenschip van OM de wereld over zou gaan varen. Het schip werd in Rotterdam opgeknapt, klaargemaakt en omgedoopt tot ‘Logos’. Vanuit heel Nederland kwamen de donaties voor dit schip binnen, zowel financieel als materieel.

Kees raakt niet snel uitgepraat over de zegeningen die het OM-team heeft ervaren in de beginperiode. “We werkten uit de overtuiging dat we onze behoeften niet bekend maakten”, vertelt hij. “Natuurlijk gaven we wel gebedspunten door, maar over onze financiële noden praatten we niet. Als we de dingen konden doen waar we voor gebeden hadden, was dat een antwoord van de Heer.”