Knuffels van God

Outreach in Interlaken
 
Interlaken is een stad in de Zwitserse bergen omringt door twee meren. Van over de hele wereld komen toeristen naar deze plaats. Waaronder heel veel mensen van het Arabisch Schiereiland, waar het vaak verboden is om over Jezus te praten. OM Zwitserland, APP Europe en een paar lokale kerken hebben de handen ineengeslagen om elke zomer juist deze toeristen te bereiken door middel van een outreach. Brenda en haar echtgenoot Rob, uit Canada, waren een onderdeel van dit outreachteam in Interlaken.

Het koppel werd achter de boekentafel geplaatst. Op de boekentafel lagen christelijke DVD’s, Injils (Nieuwe Testamenten), Arabische literatuur en cadeautjes voor koppels op hun huwelijksreis. Bij de kraam hing een spandoek met de tekst: “Heb je ooit over Jezus gedroomd?”. Op dit doek stond een barcode waarbij je na deze te scannen op een website terecht kwam waarop een film over Jezus en christelijke literatuur te vinden is.

IJs breken

Vader, als U wilt dat we deze mevrouw aanspreken, kunt U haar dan deze kant opsturen?- Brenda

Op een van de dagen dat Brenda en Rob achter de boekentafel stonden zagen ze dat een vrouw hen aan het observeren was. “Ze leek nogal rebels en daardoor niet echt open voor onze boodschap”, vertelt Brenda. “Dus ik bad stil: Vader, als U wilt dat we deze mevrouw aanspreken, kunt U haar dan deze kant opsturen?”

En inderdaad. Langzaam liep de vrouw naar de boekenstand van Brenda en Rob toe. Ze bleek uit Bahrein te komen. Brenda vertelde waarom ze daar met de boekentafel stonden en lichtte wat toe over de literatuur die er lag. De eerst zo afwachtende en ongeïnteresseerd lijkende vrouw nam ineens graag een aantal boeken mee, waaronder zelfs een Injil.

Grote plannen

Na vele boeken weg gegeven te hebben kwamen twee Arabische moeders met hun zoons op Brenda’s pad. Omdat de moeders geen Engels spraken, raakte Brenda al gauw met de twee jongens in gesprek. “Wat heb je daar in de hand?”, vroeg een van de jongens. “Dit is een Injil”, legde Brenda uit en ze vertelde over de Bijbel. “Dit zijn woorden van Leven!”

Dit is een Injil, dit zijn woorden van Leven!- Brenda

“Ik zag dat de jongens het erg interessant vonden dus dat moedigde mij aan om te zeggen: ‘God heeft grote plannen met jullie, die kunnen jullie ontdekken in dit boek. De jongens namen blij een Injil mee.”

Een bijzondere ontmoeting

Vlak daarna benaderde Brenda een andere familie. De vrouw stelde zich voor als Savanna en ze had twee dochters en een baby bij zich. Ze las de tekst op de boekentafel. “Heb je ooit over Jezus gedroomd?” Brenda herhaalde de vraag voor haar. “Als Saudische moslim wil ik liever niet over Jezus praten”, antwoorde Savannah.

Gesprek in Interlaken“Toch volgde er toen een heel goed gesprek”, vertelt Brenda. “We praatten over van alles en nog wat. Savannah zei dat ze vanwege haar geloof van iedereen houdt. Ik bood ook haar een Injil aan maar ze antwoordde dat dat cadeau veel beter aan iemand anders besteed kon worden. Haar twee dochters vertelde mij dat lang niet alle moslims slecht zijn. Dat deed mij wat. Ontroerd reageerde ik: ‘Mijn hart breekt voor alles wat er gebeurt in deze wereld. Ik denk dat het voor jullie nog veel erger is!’ Dit was een heel erg dierbaar moment. We moesten allemaal huilen en we knuffelden elkaar. Tijdens dit hele gesprek had de kleine baby onophoudelijk gehuild. Ik mocht hem even vasthouden. Binnen twee minuten was hij stil. Het was een erg bijzonder contact. We hebben foto’s gemaakt en uitgewisseld hoe we vrienden konden worden op Facebook.”

Brenda besluit: “Het was allemaal erg bijzonder. Ik heb niet veel diepe gesprekken gevoerd maar elke ontmoeting voelde toch weer als een echte connectie. Al die mensen die op mijn pad zijn gekomen… het was telkens weer als een knuffel van God!”Welke reis maak jij?

Brenda reisde naar Interlaken en zag God aan het werk onder moslims. Wil jij daar ook een bijdrage aan leveren? Doe mee aan een soortgelijke outreach - meld je vandaag nog aan!

Meer over deze outreach en andere reizen