Een nieuwe kerk onder de minst bereikten

Kerk in Malawi

“Het begon met een visioen,” vertelt OM'er MacDonald. “Ik was in gesprek met Jezus en Hij vertelde me wat ik moest doen. Hij liet me een enorm bos zien met grote bomen en vertelde me dat ik de bomen moest weghalen omdat hij er een open, lichte plek van wilde maken." Samen met zijn mentor ging hij in gebed over dit visioen. MacDonald voelde dat God hem riep om naar mensen te gaan die nog nooit van Jezus hebben gehoord, in zijn geboorteland Malawi.

MacDonald ging op onderzoek uit en bezocht een aantal dorpen, op zoek naar de plek waar God hem wilde hebben. Toen hij aankwam in Chisopi, een dorp op dertig kilometer afstand van het OM-kantoor in Ntaja, kwam er een diepe rust over hem, wat hem duidelijk maakte dat dit de plek was waar hij moest zijn. Hij ontmoette een man die hem uitnodigde bij hem thuis te verblijven om de taal en cultuur te leren van het dorp waarvan de meeste inwoners moslim zijn.

Dorp in Malawi

“Ik heb niets gezegd over Christus,” herinnerd MacDonald zich. “Maar hij was erg geïnteresseerd door de manier waarop ik me gedroeg. Toen ik een week later vertrok, zei hij dat ik de volgende week terug moest komen. Dat deed ik en ik begon hem vragen te stellen over wat hij geloofde en of hij Christus kende.”

De man was een moslim en hij was de zoon van een sheikh, de leider van het dorp. Toch was hij erg geïnteresseerd in wat MacDonald te vertellen had door de manier waarop hij zich gedroeg.

Door de bezoeken van MacDonald leerden de man en zijn vrouw Christus kennen en namen ze hem aan als hun redder. Ze gingen niet meer naar de moskee en aanbaden God wekelijks in hun huis. Ze nodigden anderen bij hen uit om MacDonald te horen preken. Dat was het begin van de kerk in Chisopi.

Onverwachte steun voor de kerk

Als de leider zegt dat iedereen het recht heeft om te gaan waar hij wil om te aanbidden, dan houdt iedereen zich stil want de leider heeft het gezag.- MacDonald

De kerk begon langzaamaan te groeien binnen de gemeenschap. De leider van het dorp, die zelf moslim is, erkende dat de kerk en de christenen die er God aanbidden, niet iets slechts zijn.

“Soms zorgt de Heer ervoor dat mensen je bijstaan, ook al zijn het geen christenen,” vertelt MacDonald. “Hier is het de leider. Als de leider zegt dat iedereen het recht heeft om te gaan waar hij wil om te aanbidden, dan houdt iedereen zich stil want de leider heeft het gezag.

Discipelen maken discipelen

Sinds het ontstaan van de kerk in Chisopi heeft MacDonald er een missionaire manier van denken aangemoedigd. Begin 2015 begonnen de nieuwe gelovigen naar een dorp veertien kilometer verderop te lopen om hier een “Ontdek de Bijbel Studie”, OBS, te starten.

Kerk in MalawiOp een dag nam de leider van het dorp deel aan een van de samenkomsten. Hij vroeg gebed voor zijn zieke zus. Toen MacDonald voor haar begon te bidden, viel ze op de grond en iets werd zichtbaar, waarvan hij geloofde dat het boze geest was. Het hele team sloot zich aan bij het gebed en een paar minuten nadat ze ontwaakte vertelde de vrouw dat ze geen pijn meer voelde. Ze was onmiddellijk genezen.

De week erop zocht MacDonald haar op. De vrouw was buiten aan het werk, iets wat ze lange tijd niet had kunnen doen. Enthousiast door de genezing van zijn zus drong de leider er bij MacDonald op aan om een kerk te starten in het dorp omdat God er duidelijk plannen had.

De leider stelde kosteloos een stuk grond beschikbaar aan de kerk en hier ontmoet de gemeente elkaar in een tijdelijk gebouw. De eerste acht leden hebben zich uitgebreid tot twaalf en ze maken plannen om stenen te maken voor de bouw van een permanent gebouw. Zo groeit de kerk zichtbaar in Malawi.

 
Bid je mee?

Dank God voor wat hij aan het doen is in Chisopi en de dorpen eromheen. Bid voor de nieuwe gelovigen, dat hun geloof mag groeien en dat ze hun hoop mogen blijven vestigen op Hem. Bid voor MacDonald en andere kerkleiders, dat God hen wijsheid mag geven in alle omstandigheden en dat ze Zijn woord mogen uitdragen.