Veelgestelde vragen bij Short Term acties

Wanneer je geïnteresseerd bent om mee te gaan met een korte actie kan het zijn dat je met vragen rond loopt. We hebben daarom de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet, zodat je hier alvast wat antwoorden kunt vinden!

Vindt antwoord op vragen over:
Aanmelding procedure
Kosten & Fondswerving
Reizen naar het buitenland
Algemene info over Short Term Mission 

Aanmelding Procedure

Wat zijn de vereisten om op Korte Actie (Short Term Mission) mee te mogen gaan?

Je bent minimaal 18 jaar (16+ als je met een groep weggaat), je kan je verstaanbaar maken in het Engels, je bent minimaal 1 jaar actief en overtuigd Christen, je staat open voor nieuwe ervaringen en bent flexibel. Als gezin kunnen kinderen tot 16 jaar mee onder verantwoordelijkheid van de ouders.

Hoe lang duurt een aanmeldingsprocedure gebruikelijk?

Dit is afhankelijk van de soort actie (georganiseerd, Pionieren, STEP of stage), de reactie van jouw referenten en de reactie van het ontvangende land. Meestal ontvang je binnen 2-6 weken een bericht of je bent aangenomen.

Hoe ervaren moet ik zijn om mee te kunnen?

De STM-acties van OM zijn juist gericht om mensen kennis te laten maken met het zendingsveld.  Je hoeft dus geen grote evangelist te zijn. Als je het verlangen hebt om te dienen, dan kan God je altijd gebruiken. God gebruikte Mozes ‘de Stotteraar’, dan kan hij jou ook zeker gebruiken. 

Hoe goed moet mijn Engels zijn?

We verwachten niet dat mensen perfect Engels spreken, maar wel dat je je verstaanbaar kunt maken. Het komt namelijk vaak voor dat er geen Nederlanders mee gaan in jouw team. 

Moet ik een vreemde taal kennen?

Het is een groot voordeel als je andere talen spreekt.
De taal kunnen spreken van het land waar je naar toe gaat hoeft dus niet. Maar jezelf van te voren een paar woordjes aanleren doet wonderen in het contact leggen met andere mensen. 

Kosten & Fondswerving

Zijn er kosten aan een aanmelding verbonden?

Ja, OM-Nederland berekent administratiekosten.

Wat zit er bij het deelnamebedrag inbegrepen?

In dit bedrag zijn de deelnemerskosten van het ontvangende land opgenomen, zoals kost & inwoning, materiaalkosten (dus ook eventueel bouwmateriaal), vervoer ter plaatse, etc. Verdere reiskosten zijn, net als kosten voor eventuele visa, vaccinaties en paspoort niet inbegrepen. Voor (kleine) kinderen die mee gaan met de ouders geldt een aangepast tarief.

Ik wil graag op outreach, maar heb weinig geld. Wat nu?

Je zou er aan kunnen denken om sponsors te vragen voor je reis. OM ziet zending namelijk als iets dat je niet als individu alleen doet, maar iets dat je samen doet met bijvoorbeeld je gemeente, familie, vrienden. Het vraagt even een andere manier van denken, maar je sponsors kunnen op deze manier samen met jou op reis. Houd ze dmv nieuwsberichten of presentaties betrokken op de hoogte, want dan zullen ze zelf gezegend en bemoedigd worden door jouw reiservaringen. 

Hoe werf ik eigenlijk sponsors?

Mensen persoonlijk vragen werkt het beste. Kom met een goed verhaal over wat je gaat doen en wees enthousiast. Maak een wervende flyer, website of blog. Ga auto’s wassen, oliebollen verkopen; met wat creativiteit kom je een heel eind. 

Kan ik het deelnamebedrag voor mijn reis zelf overmaken?

OM-Nederland werkt voor de betaling van rekeningen met machtigingen. Als je toch liever het geld zelf overmaakt, is dat geen probleem. Geef dit even door aan je contactpersoon.

Reizen naar het buitenland

Heb ik een visum nodig?

Dit is helemaal afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. Als je bent aangenomen, hoor je of dit nodig is. Meer informatie vind je op www.visumdienst.com

Welke inentingen heb ik nodig?

Dit is helemaal afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. Als je bent aangenomen, hoor je of dit nodig is. Meer informatie vind je op www.lcr.nl/landen

Wat zijn de vereisten rondom de geldigheid van mijn paspoort?

Dit is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. Een heleboel landen stellen als eis dat je paspoort na vertrek uit het land nog 6 maanden geldig moet zijn.

Algemene info over Short Term Mission (STM)

Hoe annuleer ik een aanmelding?

Met een mailtje naar je contactpersoon kun je tot een bepaalde datum voor de reis een aanmelding annuleren. Houd er rekening mee dat de administratiekosten niet restitueerbaar zijn.
(zie Algemene Voorwaarden)

Kan ik overstappen naar een andere STM-optie?

Dat is mogelijk. Je contactpersoon zal samen met jou kijken of er plaats is in andere opties.

Mag ik afwijken van de aangegeven STM-data?

In principe kan dit niet. Het ontvangende land heeft de outreach gepland voor een bepaalde periode. De mensen van het team aldaar moeten onder andere naar het vliegveld reizen om jou op te halen en hebben allerlei voorbereidingen getroffen. Soms is het mogelijk eerder of later te komen of langer te blijven, maar dat moet wel in zeer goed overleg gebeuren. Ga dus nooit op eigen houtje vliegtickets boeken, die van de aangegeven data/tijd afwijken.

Wanneer en waar kan ik het best mijn vliegtickets kopen?

Het boeken van vliegtickets is je eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan zo snel mogelijk nadat je aangenomen bent voor een outreach je ticket te boeken.
OM-Nederland werkt veel samen met het reisbureau Uniglobe (tel. 055-5050165). Dit reisbureau geeft extra services ten aanzien van eventueel wijzigen van tickets en ze hebben in vele landen een contactpersoon voor als er problemen zijn (24 uur per dag bereikbaar). Geef duidelijk aan het reisbureau door dat het om een privé-ticket gaat. 

Wat moet ik allemaal mee nemen op reis?

Dat is helemaal afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. De meeste landen sturen, voordat je vertrekt, nog informatie toe over wat je moet meenemen. 

Wie zitten er allemaal in mijn team?

OM-Nederland weet alleen van Nederlandse deelnemers die naar een actie gaan. Ze weten dus niet hoeveel andere deelnemers er zijn en uit welke landen ze komen. Je komt in een team met verschillende nationaliteiten en kerkelijke denominaties.

Hoe ziet een STM-dag er gebruikelijk uit?

De outreach-dagen zijn meestal druk bezet, want het team wil er uithalen wat er inzit. ’s Morgens begint de dag vaak met een bezinningsmoment, gebed voor de dag, toerusting en voorbereidingen voor de outreaches. De rest van de dag ben je vaak op pad om de programma’s uit te voeren. Afhankelijk van het klimaat zijn er ook rustmomenten ingebouwd. Soms heb je een dag vrij om toeristische uitstapjes te maken, maar wees vooral bereid om lange dagen te maken en je flexibel op te stellen.

Waar slaap ik?

Het is moeilijk om daar iets over te zeggen, omdat alle landen erg verschillend zijn. Soms overnacht je op de OM-basis in dat land, soms in gastgezinnen of op de grond in kerken. Houdt er rekening mee dat de omstandigheden soms primitief zijn. 

Kan ik daar ook pinnen?

De kosten voor de outreach heb je van tevoren betaald door middel van het deelnemersbedrag. Ter plekke heb je dus alleen wat kleingeld nodig voor kleine inkopen of souvenirs. In de meeste steden kun je wel pinnen. Houd er rekening mee dat veel outreaches plaats vinden op het platteland, waar geen pinautomaten zijn. Neem voor de zekerheid altijd wat euro’s mee die je dan kunt wisselen in valuta van het land.

Hoeveel vrije tijd heb ik?

Het programma wordt gemaakt door het land waar je naar toegaat. Meestal worden er wel rustmomenten ingebouwd om iets van het land te zien of souvenirs te kopen.  

Welke kleding is gepast om mee te nemen? 

(zie handboek)

Mag ik roken of alcohol nuttigen?

(zie handboek)

Is er internet?

Vaak is er weinig tot geen bereik op de STM-bestemmingen/ outreaches.
Onze tip is dus om zoveel mogelijk elektronische apparatuur thuis te laten. Uit ervaring blijkt dat het hebben van laptops, iPhones, gadgets en dergelijken, de lokale bevolking tot jaloezie wekt. Met niet meenemen voorkom je trouwens ook dat er iets te stelen valt.

Heb ik telefonisch bereik?

Vaak is er weinig tot geen bereik op de STM-bestemmingen.
Onze tip is dus om zoveel mogelijk elektronische apparatuur thuis te laten. Uit ervaring blijkt dat het hebben van een mobile, iPhones en dergelijken, de lokale bevolking tot jaloezie wekt. Met niet meenemen voorkom je trouwens ook dat er iets te stelen valt.