Afrika Trek: God aan het werk!

 
"Ik dacht op avontuur te gaan in Afrika, en vele mensenharten te vertellen over Gods glorie. Ik kan vertellen dat het ook is gebeurd. Wat ik niet had verwacht is dat mijn wereld ook totaal op zijn kop werd gezet. God heeft veel voor mij betekend tijdens de Africa Trek. Ik heb dalen gekend, maar ook pieken." Lees het verhaal van Marianne de Vries die van januari t/m april met OM de Africa Trek heeft gevolgd.
Training en onderwijs

Marianne de Vries"Het begon allemaal in Zuid-Afrika waar ik de groep heb leren kennen waar ik mee op trektocht ging. Een groep van 15 mensen van over de hele wereld. De helft uit Afrika zelf en de rest uit Amerika, Australië en Nederland. De eerste 3 weken kregen we als groep les over ons zelf, met vragen als: Hoe kun jij op een andere manier het evangelie gaan brengen? Ook als je niet getraind bent en je niet je problemen en zorgen naar God hebt gebracht? Ik vond dit vreselijk. Want ik was hier toch niet voor mezelf? Maar voor de Afrikanen! Het heeft me echter enorm geholpen. We brachten alle pijn en zorgen van het verleden naar de Heer en we baden in die tijd veel voor elkaar. Ook kregen we training over hoe we het woord van God kunnen uitleggen aan de hand van de Bijbel. Door alle bijbel verhalen van het Oude en het Nieuwe Testament aan Jezus te koppelen konden we de belangrijkste boodschap van het evangelie brengen."

We kregen training over hoe we het woord van God kunnen uitleggen aan de hand van de Bijbel.- Marianne de Vries

Gaten in de grond als toilet...

"Daarna gingen we aan de slag in de Afrikaanse dorpjes. De primitiefheid ging beginnen. Twee maanden lang in tenten slapen! Gaten in de grond die dienden als toilet. Een bak met water als douche, en starende kinderen die luid 'muzungu' roepen als je voorbij komt lopen. We hebben gereisd door Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambië en Malawi, en in totaal 10.000 km met de busjes afgereisd. We hebben veel gedaan zoals een tienerkamp leiden, bidden voor scholen, community werk, evangelisatie, het ondersteunen van lokale zendelingen en vaak de Jezus film getoond in verschillende gebieden."

We hebben gereisd door Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambië en Malawi, en in totaal 10.000 km met de busjes afgereisd.- Marianne de Vries

Een groeiende kerk

Doop"De mooiste momenten heb ik in Malawi beleefd. We hadden een moment dat we als groep werden opgesplitst en we naar lokale dorpjes gingen, waar mensen geen blanken kennen (en waar soms maar weinig christenen zijn). In deze week sliepen we bij een dominee in de achtertuin, die een klein lokaal kerkje had. Een lokale christelijke werker leidde ons groepje in die week. Ik heb in deze week veel mensen mogen onderwijzen over de Bijbel. En voor het eerst iemand gedoopt. Er zijn vier mensen gedoopt in deze week. En veel mensen hebben hun hart in die week aan de Heer gegeven. En er zijn 5 nieuwe leden aan het eind van de week toegevoegd aan de kerk (het was een kerk met ongeveer 15 leden). Dat is echt fantastisch!"

Moslims die tot bekering kwamen

"In die week heb ik God echt aan het werk gezien. Mensen kwamen naar ons toe voor gebed, en we hadden open lucht evangelisatie op de markt. En we deden aan deur-tot-deur evangelisatie en we toonden de Jezus film een paar keer. Er was een stel in het dorp waar we naartoe gingen om het evangelie te delen en ze waren moslim. Ze hadden de Jezus film gezien en ze waren zeer benieuwd naar het verhaal daarachter. Ze vertelden ons: "Het is zo bijzonder dat jullie ons huis opzoeken en ons over Jezus vertellen. In de moskee hebben ze dat nog nooit voor ons gedaan. En we begrijpen zo weinig van de Islam, omdat ze het in het Arabisch vertellen. Wij waren altijd op zoek naar de waarheid. We geloofden in Allah, omdat onze familie daarin gelooft, maar we willen graag ons hart aan de Heer geven.” Dat was echt ontzettend bijzonder."

We geloofden in Allah, omdat onze familie daarin gelooft, maar we willen graag ons hart aan de Heer geven.- Afrikaanse (ex-)moslims

"En er waren meerdere moslims bekeerd tijdens onze trek in Afrika. Het dopen is vaak een nog erg grote stap, omdat dat betekent dat je word verstoten door je familie en je zelfs vermoord kan worden. Sommige mensen hebben die stap gezet. En anderen willen er eerst nog over nadenken. God heeft zoveel voor ons gedaan. Binnen onze groep zijn mensen echt gegroeid in geloof. Velen van ons zijn geraakt, door hoe God voorziet door middel van voedsel, vervoer, antwoorden op gebed, en door het zenden van mensen."

Er is daarom geen glorie voor ons. Maar alle glorie is aan God die ons heeft geleid!- Marianne de Vries

Meer over de Africa Trek

De Africa Trek is een drie maanden durende reis door verschillende Afrikaanse landen waarbij de deelnemers groeien in hun geloof, terwijl ze uitreiken naar de communities en kerken in Afrika door middel van verschillende outreaches die impact hebben op de bevolking. Heb je interesse in deze reis of vergelijkbare reizen? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen    Meer informatie over de Africa Trek